Оперативно зъболечение и ендодонтия

/Оперативно зъболечение и ендодонтия
Оперативно зъболечение и ендодонтия 2018-06-14T14:38:29+00:00

кариесЗъбният кариес е най-честото хронично заболяване в устната кухина в световен мащаб.Пациентите със зъбен кариес имат най-често оплакваня като болки при хранене със сладки и/или студени храни и напитки. Някои пациенти забелязват появата на тъмно (кафяво/черно) оцветено петно по някой зъб. Кариесът е заболяване, което води до разрушаване на твърдите тъкани на зъбите, като навременната диагностика и лечение е от съществено значение, за да се запази зъба жив и с възможно най-малко поражения. Причината да се образува кариес е впоследствие от действието на патогенни бактерии, натрупани в зъбната плака и консумацията на захарни изделия . При консумирането на захарни изделия бактериите разграждат тези захари до киселини, които разграждат твърдите структури (емайла и дентина) на зъба.

Лечението на кариеса е различно в взависимост от напредването на процеса. Най – общо се състои в премахването на кариозната маса (инфектираната част от зъба) и запълване на образувалата се кухина с обтуровъчен материал. Материалите за запълване са различни – амалгами, цименти, композитни материали. В днешно време като стандарт са се наложили фотополимерните композитни обтуровъчни материали. Предимството на тези материали пред другите е, че не са токсични за организма, свързват се химично със зъба ,лесно се полират и са естетични(постига се еднакъв цвят на пломбата със зъба, т.е пломбата не са различава от зъба).

Усложнения на кариеса се получават при ненавременото му лечение. Тогава кариеса се развива в дълбочина и инфекцията достига до нерва на зъба. В този случай трябва да се премине към ендодотско лечение на зъба (трябва да се премахнат нервите на зъба).

Ендодотското лечение започва с откриване на достъп до пулпата на зъба и премахване на инфектираните нерви. По-стари практики са поставяне на арсен с цел умъртвяване на нервите и последваща обработка на зъба.В съвременната ендодонтия се избягва поставянето на арсен по редица причини и цялата обработка и лечение на компрометирания зъб се провежда под местна упойка без използването на арсен.

Лечението става с ръчни пили (класически начин) или с използването на ендодонтски мотори и инструменти специално направени за тази цел.

Лечението завършва с запълването на обработените и почистени канали на зъба и поставянето на щифт и пломба (в някои случай при голямо разрушение се налага изработването на коронка).

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

За всякакви въпроси или за запазване на час, моля свържете се с нас

Ние сме професионалисти и предлагаме голям избор от лечебни процедури, които да отговарят на вашите нужди.
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС